Sunday, August 22, 2010

Bebas Palestin

*┌─┐ 

 │▒│
 │▒│
 │▒ --┬---
 │▒│▒|▒│▒│
...┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒┌┘
 └┐▒▒▒▒┌┘

اشهد ان لا اله الا الله واشهد ان محمدا رسول الله

Demi



Peace,

Huhh..i see sawang2 berterabur atas blog ni...bape bulan da x update...x abes2 dengan 'P' kat bwh ni...duhh ~

Tetibe hari ni (di kala sebenarnya tgh busy), nak post...

Masa cuti sem ari tu, eh jap...cuti ke?..LI la..tambahan pengetahuan, k0o LI kat Lembaga Getah Malaysia..Setiap hari selama 2 bulan 2 minggu duk menghadap tanah kat lab and komputer yang x abes2 update data buat statistic analisis..Di kala sibuk2an itu, terasa diri kurang qarib kepadaNya..masa tu jugak, para-para sang penghibur duniawi mencucuk2 hati yang mase tu kusam2 dari Iman...(sdeyh btul)..Ni baru LI, belum kerja betul2 lagi...Ya Allah, kuatkan k0o yang lembik ni...

Mase tu lah dok cari2 usrah..."Ummi, nak join usrah sape ni? Dah tandus ni..." Pastu ummi pun cari2 (tenkiu ummi). "Haa..Makcik Uji suruh kamu join usrah kakak. Dengan Makcik Jer"...Awat join usrah kakak?..Dah la lain modul...Daku kechik lagi T.T...Em, xpe la...Pergila daku membawa muka xmalu join usrah orang2 senior dengan Ummi Jer. Jadi maknae (orang paling muda) kat situ. Seronok je dengar hikmah2 dari Ummi Jer...mase tu rase mcm "Iman, kau datang...Rindu nyerr" (err..bukan Iman Abdul Jalil yer)...Tapi sempat join 2 kali je. Pastu transfer ke usrah Kak Sila. Usrah untuk kami2 geng2 cuti2 Malaysia sementara tunggu bukak sem.. Tapi dengan Kak Sila sempat sekali jer.

Ni citer yang memang dah lame kot..baru je nak citer kat sini...saje nak relate dgn topik "Demi" ni...Jom bukak Surat Cinta Dari Langit, x kisah la mane2 surah pun, yang banyak berkata "Demi langit..." "Demi fajar..." "Demi malam..." "Demi siang..."

Dalam peringatan Allah untuk hamba-hambaNya, banyak Dia bersumpah dengan kejadian2 alam. Why? Because He wants us to be near to Him. Iaitu dengan memerhati benda2 yang paling dekat dengan kita. Manusia ni kan pelupa (seperti kisah k0o di atas). Manusia ni lebih percaya dengan benda yang dia nampak. Maha Bijaksana Allah, Dia nak kita memerhati dan meneliti alam untuk kukuhkan keImanan kita bahawa Allah itu wujud. Secara xlangsung mendekatkan diri kita kepada Allah.

How kita boleh teringat kat Allah dengan memerhati alam?...Manusia cipta rumah, tapi rumah tu akan roboh kalau xbuat tiang. Allah ciptakan langit and alam semesta, tapi xde satu pun yang lari dari paksi, xde pulak planet2 ni berlanggar dengan matahari, xde pulak langit tu jatuh ke bumi. And there is no tiang kat langit tu!!. Manusia boleh ke buat camtu? Patung Buddha boleh ke buat camtu? Lembu bole ke wat camtu? Hebatnya Allah !

Dengan mengingati Allah, kita akan sentiasa bersyukur. Kenapa kita kena bersyukur? Sebab Allah bagi macam2 benda free kat kita. Oxygen yg kite hirup 24jam sehari tu free je..kalau Allah charge sejam RM1, 24 jam same dengan RM24, 20 tahun hidup duk hirup oxygen, haruuu kot nak bayar...tak bina keluarga lagi dah bankrupt sebab kena bayar oxygen tiap2 hari. Ade lagi, sendi2 yang kita pakai untuk gerakkan badan kita untuk buat kerja. Kalau Allah charge sejam Rm1 jugak, mampu ke kite nak bayar? Ade lagi, Allah kasi siang dan malam untuk kita buat kerja and tido kumpul tenaga, siang lebih kurang 12 jam, malam pun lebih kurang 12 jam. Kalau 1jam Allah charge Rm1 jugak, banyaknyeeeeee nak kena bayar...Banyak lagi benda2 yang kita pakai kat bumi ni...TAPI, Maha Penyayang nya Allah, Dia bagi kita free jer....Dah la hidupkan kita kat bumi ni xde siapa yang charge kat Dia. Dah banyak kali Allah tegaskan kat Surat Cinta Nya, "kenapa kamu tidak bersyukur"..So, jom kita amalkan hikmah Luqman Al-Hakim kepada anaknya,

"Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji." (31:12)

Tak perlu lah kita beriya2 nak tunggu pokok bersilang2 membentuk kalimah La Ilaha Illa Llah atau tunggu kucing punye corak kat badan ade kalimah Allah atau nak tunggu lampu mentol menyala sendiri dengan harapan untuk meyakinkan kita Allah itu Ada dan Hebat. Sedangkan banyak yang teramat kejadian depan mata kita yang tiap2 hari kita tengok dan rase tu Allah dah tunjuk terang tang tang bahwa "Aku Memang Ada, dan tiada siapa mampu menyaingiKu". Islam itu bukanlah agama magic, tapi logic (KONSIS Zon Selatan, 2010). Kenali Allah bukan hanya dengan mendengar, tapi dengan mata hati, which means dengan meneliti, berfikir, dan mengkaji. Yup, Islam menggalakkan kita berfikir supaya nikmat akal itu tidak disia2kan.

Sungguh, hati ni sentiasa berbolak-balik (seperti kisah k0o diatas T.T). Even kita ni lahir sebagai Islam, tapi mati kita?? We know nothing 'bout our own future. Kita masih perlukan hidayah Allah tu. Islam kat nama tak bermakna amal kita Islam, selagi kita tak rujuk dan tak amalkan Kitab miracle Allah, dengan hikmah2 sunnah RasuluLlah. So, pentinglah doa itu untuk kekalkan kita dengan amal Islam..."Thabit Qulubana 'ala Deenika, Ya Allah".

Kata orang, kalau nak buat bibliografi tentang seseorang yang hebat, biarlah lepas orang tu meninggal. Supaya kita tahu kehebatan dia itu adakah dibawa sehingga mati, maka baru boleh dijadikan contoh. That's why pentingnya doa kita untuk mati dalam keadaan beriman...

Di Bulan Mr. 'R' ni, of coarse memperingati Allah itu perlulah sentiasa berganda2...Macam hari tu Makcik Anisah cakap, bulan Ramadhan, banyakkan menyebut La ilaha illa Llah, AstaghfiruLlah, As alukalJannah, wa Na'udzubikaNnar. Supaya Ramadhan kita diberkati, dan redha Allah itu kita kecapi...

ermm..dah macam ala2 teaser tajuk erti syukur la pulak...hoho0..dah buat preparation tanpa disedari..teng teng teng ~

* Seronok dah start usrah kat sini, punye la lame menunggu siapa naqibah kami yang baru.. Tak sangke rupa2nya Makcik Non ex-usrahmate ummi mase zaman 80-an..keh3..rantai tarbiyah itu sungguh indah...lalala~

Friday, April 9, 2010

'P' vs Sakit Rumah

Entah...feeling je tengah2 malam ni tiba2...
Dengan simfoni katak2 ala2 suro tido...uhhh~

Awat entah tibe2 masuk gamba Syami...


Budak kecik ni snap gambo sendiri...Time bile entah si Syami ni culik Erics k0o...


Bape bulan tak balik rumah...Adakah ini gejala sakit rumah?..hermm..
Maybe sebab tengah exam kot...
Kadang-kadang bila banyak sangat fikir (sangat2), family jugak penyejuk kalbu...
Padahal 4 jam je perjalanan nak balik...
Ni baru study kat zon selatan, kalau kat oversea?...hermm..

Itulah...Pengorbanan = Part of Da'wah tools...
Kalau takde 'P' yang ni, macam mana Islam tu nak gah kembali?
A'ah...betul la...Tak semua mampu guna 'P' ni...
Sebab tak nampak reward bila ber'P' ni kat dunia...
Bagi orang yang YAKIN je nampak reward tu kat dunia and afterworld...
Sebab mereka ni YAKIN dengan janji-janji Allah dalam kata-kata suciNya...
(Allah, let me be in this group people...)

A'ah lagi sekali...
Sebab dakwah bukan untuk orang yang manja...
And "Dakwah bukan untuk orang MALAS"...
Orang MALAS tak study betul2, oleh itu untuk final exam ni JANGAN JADI MALAS!


~ Syami, kte rindu Syami aa..Da lama tak cekik2 adek...wait till i'm home...you'll be my 1st victim..huahuahua...Who's next then?..


Monday, March 22, 2010

Wednesday, March 17, 2010

Fruity Cuties


I am currently freak with this site...Fruity Cuties ~
Cute sangat ~~~ *wink

http://www.fruitycuties.com


Saturday, March 13, 2010

Oh Mesir






Sampai bila la algojo2 Mesir ni nak longgar kan ego hampess dorang tu...
Cakap berhempas pulas pun dorang wat dekk ajer..
Kalau la famili dorang duk kat dalam Gaza tu, for sure dorang letak jawatan yang membosankan duk berdiri menyusahkan diri sendiri sambil menyakitkan hati orang yang nak berbakti...

S.E.N.G.A.L untuk mereka ini !!
(Harap maaf, tiada tapisan bahasa untuk golongan seperti ini.)

Pakcik Hosni yang xdiberkati, apa masalah awak ye?...
Seriously, wahan tu da jadi best friend awak...

*Posting untuk naikkan semangat balik...arghh!!!..Esaimen yang menimbun..Kepala semakin serabut-serabutan...



Sunday, February 7, 2010

Best Love


"Sampaikan Kepadanya, Allah juga Mencintainya"

Ade satu citer dari Aisyah ra, riwayat Imam Al-Bukhari...Rasulullah saw dulu2 pernah memerintahkan seorang sahabat untuk memimpin satu pasukan untuk ke sebuah daerah jauh dari Madinah.

Pada waktu solat Subuh, sahabat ni jadi imam kepada sahabat2 lain yang ikut bersamanya. Tapi dalam solat ni, tak macam lazimnya solat berjemaah. Lepas Al-Fatihah, sahabat ni baca surah Al-Ikhlas untuk kedua-dua rakaat berturut-turut.

Sahabat lain yang jadi makmum masa tu rasa pelik dengan kejadian tu. Bila balik ke Mekah, diorang pun tanya Rasulullah saw. Diorang mintak Rasulullah saw tanyakan sahabat tadi kenape dia buat cenggitu. Then, sahabat ni pun beritahu kat sahabat2 lain tadi,

"Aku mengulangi surah Al-Ikhlas dalam setiap rakaat sebab aku sungguh mencintainya, surah Al-Ikhlas menyebutkan sifat-sifat Allah Yang Maha Rahman,"

Lepas je dengar kata-kata sahabat tu, Rasulullah saw mengatakan,
"Sampaikan kepada si dia, disebabkan dia mencintai surah itu, maka Allah pun mencintainya."

Suka citer ni sebab masih fresh bace "Engkau Lebih Indah Dari Bulan Purnama" by Muhammad Yasir. Buku yang mengumpulkan kisah-kisah cinta yang tak pernah kita dengar sebelum ni. Ada jugak terselit mini kisah mujahid kita Syed Qutb. Di mana dulu2 jiwanya pernah terusik dengan seorang gadis desa. Tapi tidak sampai ke jinjang pelamin, mereka berdua sahaja yang memahaminya. Dua2 menderita, sehingga syahid menemui mujahid kita ini kerana lebih mencintai jalan dakwah yang dipegang.

Ada jugak terselit kisah-kisah romantis Amirul Mukminin...tapi bukan itu yang mahu diceritakan...Amati kisah di atas dulu...hermm..Ade lagi x fenomena kisah camni?
Meh kita tengok fenomena kisah chintun sekarang..confirm yang paling jelas kita tengok (dalam kes couple before married) manusia n manusia yang tengah hangit berchenta kat tepi jalan. Sambil2 tu dok angau2 "Akan ku petik bintang" (padahal tak sampai pun), "Biar bulan menjadi saksi ketulusan chenta kita ni" (padahal bulan nak muntah2 tengok depa berpeluk2)...tapi ini untuk kes orang yang terlalu layan jiwang berkarat-karat ikut zaman retro dulu2.

Kes yang "normal" sekarang ni selalu natijahnya dapat dilihat di paper terutama metro yg suker jaja tajuk besar pasal kes liwat lah, gugur anak lah, rape lah, ini lah itu lah..Pastu tertubuh la pusat2 pemulihan akhlak cam PEWAJA, RS, dll...Kalau zaman retro ade kes2 cenggini, di panggil abnormal dong.., yang selalu keluar bunyi musik nye teng teng teng tu ha...

Pokoknya, manusia makhluk lemah (I am called manusia too..), yang lebih mempercayai situasi depan mata, mudah cair melembik dengan tipuan dunia (insaf lah wahai diri ini juga...haishh). Mereka tak nampak ada satu kuasa yang Agung yang Maha Mengasihi dan Maha Penyayang. Yang bila mencapai CINTANYA, adalah satu kebahagiaan yang TERINDAH. Mereka yang nampak adalah mereka yang betul-betul melihat, mendengar, memahami, yang bila kita mencintaiNya sungguh-sungguh, kita akan angau untuk sentiasa bersamaNya...Angau yang tak sia-sia.

Angau yang tak sia-sia?...huhu...ye aa...kalau chintun manusia, orang selalu cakap...Mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang....Tapi, bila kita angau dengan BEST LOVE ni, kita selalu cari makanan yang TERBAIK, terutama untuk roh kita...paling best jumpa bila tengah2 malam bersujud, berbait luahan CINTA kepadaNya....Bila makan, berhenti sebelum kenyang...ikut sunnah our beloved RasuluLlah SAW...Dengan itu, kita tak kisah masih lapar ke tak...yang penting kita dah tunaikan hak perut dan rohani....So, mindset pun fikir 'Aku da kenyang'. Pastu tidur orang yang angau BEST LOVE ni 'sentiasa lena'...walau pun sekejap, tapi ia memadai untuk menghilangkan lelah, mengumpul tenaga semula untuk meneruskan aktiviti sebagai agent Nya.. Mandi pula semestinya la kena basah, kalau tak, hygiene tak sempurna. That's what beloved SAW tuntut kita jaga kebersihan which sebahagian dari IMAN. IMAN yang menjadi pokok yang menumbuhkan bunga-bunga CINTA kepadaNya. Bila kita CINTA Dia, mestilah kita menghargai apa yang dikurniakan... Nikmat sihat tubuh badan tu hadiah Si Dia, kena lah simpan dan jaga baik-baik. (kalau manusia kasi teddy bear, si penerima teddy bear mesti nak jaga elok-elok teddy bear tu..)

Tu ler beza chintun manusia dengan CINTA Dia. Lord, how I'm so wish to experience this Angau Best Love..Give me strength, so I won't be cheated by this world that full with cheaters.

~ Apesal ayat cam berterabur?...adess...da lama tak menge'pos...tiba-tiba panjang la pulak...kali ni dengar lagu kat tv...music bank korea...abende nta 'oh iyo iyo, oh iya iya'...arghh..meghaban...adeyh...haihh, hati yang masih berkarat~